go to index page...
Cuvantu'meu!.......
Directiva Consiliului CE 89/622/CCE: Fumatul  dauneaza grav sanatatii.

Salut,

      Cautam si eu istoria Carpatiului si am dat peste web site-ul tau. Imi place povestea, prima si a patra poza din cele noua expuse (cea cu cheia fixa si cea cu berea n.a). Tot roman si tot nefumator.
      Totul a pornit de la “un” spritz cu prietenii. Unul dintre ei se intorse-se cu niste Carpati si ne-a reaprins amintirile. Suntem stabiliti in New Jersey de aproape 8 ani, dar tinem strans legatura cu tara. Din pacate nu stiu prea multe despre Carpati, pe langa faptul ca tata a fumat Carpati cu filtru peste 30 de ani.
      Site-ul tau mi-a readus imagini din copilarie. As jura ca poza cu cheia a fost facuta la noi in bucatarie, numai ca nu aveam fata de masa alba.

Costin,

Download now!...

      Parca si vad ca se va lansa Gala spoturilor video sau a filmelor de scurt metraj avand ca subiect aceasta adevarata tigareta Carpati.
      O sa incepeti toti care aveti camere sa va intreceti in a face cel mai "marfa" clip, cine stie poate gasim si niste sponsori sa dea cate o bomboana.

Click to download the movie!...

Click to download the movie!...

Click to download the movie!...

Salut si toate cele bune,

      A-ti trimite o poza cu mine, mai ales ca in majoritatea apar nedespartit de tigarea preferata (ai ghicit, Carpati), pare ceva poate prea banal, asa ca, daca ti se pare interesant, am chiar un filmulet de scurt metraj, care s-a dorit a fi un clip publicitar pt Carpati, fara filtru si "de Sf.Gheorghe"...Astfel, daca exista spatiu pe site, disponibilitate si interes, ti-l pot pune la dispozitie, in acest moment doar sub forma de caseta video (originalul, daca s-a pastrat, e pe o caseta beta la o companie bucuresteana, dar, totusi, la indemina).

      Legatura mea cu tigareta Carpati? Foarte strinsa si de lunga durata...M-am apucat de fumat in iulie 1982, cu un pachet de Amiral, pe care nici n-am putut sa-l termin, nefiind pe gustul meu, desi habar n-aveam la vremea respectiva gustul adevarat al unei tigari. Fireste ca posibilitatile materiale nu-mi permiteau tigari sofisticate si astfel, in cursul aceluiasi an, am inceput sa fumez Carpati, fara filtru, de Timisoara, acesta fiind considerat "crema" tigaretelor Carpati...Mentionez ca eram la bunici, in vacanta, pe undeva prin Banat...Rezervele de Timisoara s-au terminat rapid odata intors in Bucuresti, fiind nevoit sa continui cu ceea ce se gasea pe aici, adica tigarete de Bucuresti, de Iasi si de Tg. Jiu.
      In 1986 am efectuat stagiul militar, aproape, la Tirgoviste, avind la dispozitie, ca si acasa, doar Carpati de Bucuresti sau Tg.Jiu. Pe cele de Iasi le-am consumat, sincer, doar in momente cu adevarat de restriste, sa zicem, spre exemplu, ca fiind la o petrecere cu bautura, am ramas fara tigari si tot ce-am gasit in casa gazdei a fost un pachet uitat intr-un sertar, Carpati de Iasi...Revenind la stagiul militar, vreo citeva luni am fost puternic aprovizionat cu Carpati de Timisoara, de la bunici, in secret, fireste, avind in vedere ca parintii inca nu erau la curent cu noul viciu in patima caruia cazusem. In curtea unitatii aveam un chiosc alimentar, pe care l-am gasit inchis la incorporare (sept '86) gestionarul fiind prins cu oarece nereguli. Undeva in vara lui 1987, a fost angajat un nou gestionar, iar chioscul a fost repus in activitate, avind, stupoare, stocuri imense de Carpati fara filtru (acum deja bine uscate si un fumator de Carpati stie ce inseamna asta!). In plus, aceste tigarete erau facute la Rm. Sarat, poate o surpriza pt actualii fumatori, caci nici n-am mai vazut de atunci tigari produse aici!
      Revolutia de la 1989 (ce ciudat suna?) m-a gasit fumind Carpati de Bucuresti. Lucram in comert si aveam "pile", eu fiind chiar acela care aprovizionam, pe baza de repartitie, tigarile pe raza magazinelor de care raspundeam. Se intelege ca aveam acces direct la marfa si, fiind criza, am fost nevoit sa cumpar cu baxul. Incepind din acei ani, am cumparat doar cu baxul, avind in permanenta acasa un stoc pe cca 3-4 luni, astfel incit sa nu mai am grija tigarilor de zi cu zi.
      Mai mult, dupa Revolutie, am incercat din nou sa fumez Carpati de Timisoara, dar calitatea nu a mai fost aceeasi cu cea din anii de armata. Am auzit zvonuri ca directorul de la aceasta fabrica s-ar fi transferat la Sf.Gheorghe. Efect placebo sau nu, cert e ca am inceput sa fumez Carpati de Sf.Gheorghe si, sincer, mi se par cele mai bune de pe piata la acest moment. Problema, si in 1991 ca si acum, era si este faptul ca cele de Sf.Gheorghe nu se gasesc decit in zona centrala a Romaniei, Brasov si imprejurimi, dar nicidecum in Bucuresti. Din aceasta cauza, chiar si dupa Revolutie, am fost nevoit sa cumpar tot cu baxul. Orice drum la munte, insemna si un bax de Carpati de Sf Gheorghe adus acasa la intoarcere.
      Din aceasta cauza, criza de Carpati de la jumatatea anului 2002, ce a tinut pina in primavara lui 2003, pt mine a trecut fara sa-mi dau seama, fiind nevoit doar vreo 3-4 saptamini sa fumez altceva, din lipsa de Carpati. Am incercat sa ma conving ca poate e momentul sa trec la tigari mai soft, cu filtru si prestanta, si am fumat Marlboro rosu si scurt. Din fericire, criza s-a incheiat, si nu din ratiuni financiare (crede-ma ca-mi permit tigari scumpe, chiar si la nivelul a doua pachete/zi cit consum eu acum) m-am reintors la vechea pasiune - Carpati, fara filtru, de Sf.Gheorghe, iar in acest moment am deja vreo 150 pachete acasa, de ajuns pt urmatorul trimestru.
      Nu in ultimul rind, as dori sa mentionez si o intimplare, oarecum hazlie, legata de tigarile de care m-am atasat: in 1997, am fost nevoit sa ma deplasez pt cca 10 zile in SUA, carind, fireste, dupa mine si necesarul de tigari pt aceasta perioada, in jur de 25 pachete de Carpati. Ei bine, am fost nevoit sa petrec aproape o ora explicindu-i americanului de la vama lor ca tigarile respective nu sint marijuana sau altceva de acest gen, ca nu sint pt contrabanda in tara lui, ci reprezinta necesarul meu pe durata sejurului si ca sint produse de o fabrica decenta din Romania si sint fumate de mai bine de jumatate dintre noi, romanii fumatori. Probabil ca mai figurez si acum in evidentele lor ca fiind persoana care a intrat in SUA cu cea mai mare cantitate de asemenea tigari (habar n-au ei ca sint de zece ori mai bune decit Camelul lor).

      Poreclita in multe feluri: tigarea soldatului roman, tigarea romanului nevoias, tigarea studentului de la terasa Gradinita sau Cina (fost-ai lele), etc, trebuie sa recunoastem (din cite stiu, exista si statistici oficiale) ca aceasta e tigareta cu cel mai mare consum in Romania, fiind mai mult decit un business, o mindrie nationala! Daca tinem la sloganul Made in Romania, in protejarea marcii de tigarete Carpati avem sarcina cea mai importanta la acest moment!

      Revenind la clipul promotional mentionat mai sus, trebuie sa spun ca a fost conceput de mine (ideea seamana putin si cu altele existente pe piata), este realizat de amatori (impreuna cu citiva colegi de serviciu) in toamna lui 2002 si are o durata de cca 5 min, primind incontestabil Marele Premiu in cadrul teambuilding-ului organizat de compania la care lucrez.

Best regards,
Teodor

Nu asi fi crezut, cate amintiri se leaga de fotografia unui pachet de Carpati…

      Prima… sustragerea (furat) unui pachet de Carpati de Timisoara de la parinti si inlocuirea lui a doua zi cu unul de Sf.Gheorghe (de unde era sa stiu?... pentru mine, pe vremea aia era tot "Carpati"). Normal!... am fost descoperit, iar "pedeapsa" a constat intr-o lectie de istorie a tigarilor "Carpati" si a diferentei de fabricatie.
      In armata, in Baragan, era sa ma las de fumat din cauza celor "de Tg.Jiu", iar la Timisoara inainte de "Revolutie" am renuntat definitiv cand din cauza crizei alimentare, ingredientele (cognac, zahar, vanilie etc.) erau furate de pe banda de fabricatie, iar hartia era groasa si imbibata cu ulei(?) (plus plecarea din tara).
      Mai am si azi, in birou, un pachet de Carpati... din cele bune.
      In fine, astea au fost amintiri placute, dar cele cu omologarea raselor de caini romanesti... mai bine sa nu-mi aduc aminte... Multumesc pentru articol, buna idee!

Cu stima,
Chris

Poti fi si tu prezent pe aceasta pagina, trimite-mi o poza cu tine si cateva randuri despre tine si Carpati !...
Copyright©2002 DC. All rights reserved. Logo-ul si marca inregistrata Carpati™ sunt proprietate a S.N.T.R.
v2.0-04.y2k3
made in romania