go to index page...
Cuvantu'meu!.......
Directiva Consiliului CE 89/622/CCE: Fumatul  dauneaza grav sanatatii.

Scurta istorie a prelucrarii tutunului in Romania

::     Cele mai vechi dovezi privind folosirea tutunului in tara noastra sunt pipele descoperite in ruinele cetatii Suceava. Inca din a doua jumatate a secolului al XVII-lea Tarile Romane erau un insemnat centru comercial al tutunului facandu-se comert cu tutunuri straine si indigene. In secolul al XVII-lea exista o taxa a "tutunaritului" pe cultura tutunului, taxa mentionata in anul 1693 intr-un document din Moldova. In secolul al XVIII-lea taxa tutunaritului apare si in Muntenia, iar suprafetele cultivate s-au marit considerabil de la an la an. Soiurile cultivate erau turcesti, rusesti si romanesti.

::     In prima jumatate a secolului al XIX-lea apar in Tarile Romane fabricantii de tabac. Acestia prelucrau tutunul cumparat de la comerciantii din tara sau adus din Turcia, Rusia, etc. Pana la introducerea monopolului asupra culturii si exploatarii tutunului prelucrarea acestuia se facea rudimentar, cu un cutit pentru taiat foile numit havan, unelte rudimentare pentru pulverizarea lui si o balanta pentru cantarirea tutunului vandut.
::     Domnitorul Alexandru Ioan Cuza instituie prin legea din 5 decembrie 1864, monopolul asupra tutunului, lege cu aplicare din 1 mai 1865. Articolul 1 din lege cuprindea dreptul statului "de a vinde tutunul si tabacul strain sau indigen sub orice forma sau calitate, iar cultivarea tutunulul in toata tara nu se poate face decat pentru regia Statului sau pentru exportatiune". Dreptul de a produce tutun sau tabac era rezervat Statului care trebuia sa infiinteze fabrici "in trei orase principale in apropierea localitatilor unde se cultiva mai mult tutun indigen". Dupa abdicarea domnitorului Alexandru Ioan Cuza s-a desfiintat si monopolul tutunului prin legea din 1 februarie 1867 si apoi s-a reinfiintat prin legea din 6 februarie 1872, "Legea pentru dreptul exclusiv al Statului asupra vanzarii tutunului, tigarilor si tabacului ", care asigura Statului dreptul de a cultiva, de a fabrica si de a vinde singur tutunuri in tara.
::     Exploatarea monopolului tutunului a fost concesionata apoi pe o perioada de 15 ani, dar contractul cu societatea concesionara a fost reziliat in anul 1879, cand statul a preluat singur monopolul tutunului sub tutela Ministerului de Finante. In cadrul Ministerului de Finante functiona Directiunea Generala a Regiei Monopolurilor Statului, prescurtat RMS, condusa de un consiliu de administratie compus din opt membri si un director general. Primul director general al RMS-ului a fost Gh.C.Cantacuzino. Din cadrul Regiei Monopolurilor Statului cel mai important monopol era monopolul tutunului, acordandu-se o atentie deosebita extinderii suprafetelor cultivate cu tutun, cresterii productiei si imbunatatirii calitatii tutunurilor.
::     In martie 1912 se elaboreaza "Legea pentru administrarea si exploatarea monopolurilor Statului", cultura tutunului se restrange in zone cu terenuri pe care se produceau tutunuri de calitate, necesare fabricarii si consumului. Dispar intermediarii, iar cultivatorii incep sa lucreze dupa "instructiunile obligatorii" ale Regiei, care le asigura asistenta si chiar capital, cultura tutunului devenind din ce in ce mai rentabila. Suprafata cultivata de la 1880 pana la 1905 variaza de la 2.000, 3.000, 4.000 si 7.765 hectare, cu o productie de 3.000, 4.000 si 5.000 tone. In anul 1906 se infiinteaza Statiunea experimentala de la Belvedere. Prin legea promulgata prin Decretul Regal nr.360 din 7 februarie 1929 se infiinteaza Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei, care include si monopolul tutunului.
::      Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei, prescurtat CAM, avea in anul 1929 in functiune 6 manufacturi de tutun, un institut de cercetare, 12 inspectorate ale culturii si fermentarii tutunului. Fabricile de tigarete existente acum in structura S.N.T.R. si care se aflau in componenta Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei sunt fabricile de tigarete din orasele Bucuresti, Iasi, Timisoara si Sf. Gheorghe. In aceasta perioada, datorita cresterii numarului de fumatori de tutun in randul populatiei, s-a impus extinderea suprafetelor cultivate cu tutun, s-a reorganizat desfacerea produselor, s-au construit noi depozite de fermentare si conservare a tutunului, s-au aclimatizat noi soiuri de tutun. In anul 1938 suprafata cultivata cu tutun a crescut la 34.900 hectare, atingandu-se o productie de 28.670 tone, cu un numar de 84.469 cultivatori. La sfarsitul anului 1940 s-au pus in functiune fabricile de tigarete de la Tg. Jiu si Ramnicu-Sarat.

::     In perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial, datorita dezorganizarii economiei statului, au suferit atat cultura tutunului cat si exploatarea lui industriala, reducandu-se productia cu aproape doua treimi. O parte din fabrici fiind bombardate, si anume manufacturile de tutun din Timisoara, Iasi si Bucuresti. La 1 ianuarie 1952 Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei se transforma in Directia Generala a Industriei Tutunului, care trece in subordinea Ministerului Industriei Alimentare. In luna martie 1970, Directia Generala a Industriei Tutunului este transformata in Combinatul Industrializarii Bauturii si Tutunului, iar in februarie 1971 devine Centrala pentru Cultura si Industrializarea Tutunului. Prin Hotararea Guvernului nr.1214 din 20 noiembrie 1990 a luat fiinta Regia Autonoma a Tutunului din Romania, iar la 29 noiembrie 1997 prin H.G. nr.918, Regia Autonoma a Tutunului din Romania (RATR) se transforma in Societatea Nationala Tutunul Romanesc.

Surta prezentare a Fabricilor de tutun cu traditie din Romania

Fabrica de Tigarete Bucuresti

::     In prima jumatate a secolului al XIX-lea la Bucuresti, pe mosia Golestilor de la Belvedere functiona un depozit de tutun cu vanzare. Introducerea monopolului tutunului prin decretul semnat de Alexandru Ioan Cuza la 5 decembrie 1864 a gasit manufactura de tutun de la Belvedere functionand ca un depozit de tutun, care-i aproviziona pe negustorii de tutunuri cu tutun taiat. Prelucrarea tutunului, de la alegera folilor, taierea tutunului, confectionarea pachetelor si a tigaretelor, precum si impachetarea se faceau manual. La manufactura de la Belvedere, actuala Fabrica de Tigarete Bucuresti, tutunul taiat era obtinut numai din tutunuri superioare si se taiau circa 5 kg de tutun pe zi de fiecare caegiu (taietor de tutun). In anul 1872 la Manufactura de Tutun Belvedere erau instalate 4 masini de facut tigari fara carton si 12 masini de taiat tutun. La 7 aprilie 1879 Statul Roman a luat definitiv asupra sa administrarea monopolului tutunului. Directia Generala a Regiei Monopolurilor Statului a inceput o actiune de organizare si dezvoltare a culturii tutunului cat si de organizare a fluxului de productie in manufacturile de tutun prin dotarea cu instalatii, masini, constructii de spatii necesare desfasurarii imbunatatirii procesului de productie, astfel incat la inceputul secolului al XX-lea la Manufactura de Tutun Belvedere erau angajati 1.250 de lucratori si se produceau tigari de foi, tigarete si tabac. Incinta manufacturii de tutun Belvedere s-a marit succesiv in mai multe etape. In 1906 ocupa mai multe corpuri de cladiri cu o suprafata de de 8.200 mp pentru prelucrarea tutunului si 6.500 mp pentru depozite.
::     Inca din anul 1885 se voteaza in Parlament "Legea pentru aprobarea cheltuielilor Administratiei Regiei Tutunului" urmata de altele in 1887 si 1888,. Sume de bani necesare constructiei celor doua manufacturi de la Bucuresti si Iasi. In luna februarie a fost inregistrat la Consiliul Lucrarilor Publice "Devizul pentru Constructiunea Manufacturii de Tutunuri Bucuresti" in care era prevazuta construirea de depozite de fermentare. In anul 1890 constructia fost in mare parte terminata, avea sisteme de incalzire cu aburi si curent electric, sisteme necesare procesului de fabricatie. Produsele culturii tutunului si ale depozitelor de fermentare participau la expozitii nationale si internationale. Pe langa aplicarea unor programe de crestere a productiei de tutun si a fabricatelor acestuia, Directia Generala a Regiei Monopolurilor Statului a urmarit si ameliorarea conditiilor de lucru, prin dotarea fabricilor de tutun cu masini si instalatii de absorbire a prafului si de conditionarea a aerului (aparate de aer conditionat).
In anul 1932 capacitatea de lucru a manufacturii a fost de circa 16.000 kg tutun taiat si fabricat in 8 ore de lucru. Aplicarea programului de modernizare a facut ca productia tutunurilor superioare sa se concenteze la Manufactura de tutun din Capitala.
::     Intre 1940 si 1944 industria tutunului din Romania a fost marcata de dificultati determinate de razboi. Fabricile de tutun si tigarete administrate de Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei au facut fata cererilor consumului intern cat si celor pentru aprovizionarea Armatei Romane. Dupa bombardamentele aeriene din ziua de 7 si noaptea de 7 spre 8 mai 1944, manufactura de tutun de la Belvedere a suferit mari distrugeri, personalul fiind detasat la atelierele infiintate la Slanic, Ocnele-Mari, Ocna Mures, Vladuleni. Consiliul de administratie al Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei, in sedinta din 8 mai 1944 constatand ca nu se mai poate lucra la Manufactura de la Belvedere a aprobat cheltuielile pentru evacuarea personalului, a masinilor si a materialelor de fabricatie. Dupa data de 12 septembrie 1944, lucratorii dispersati la atelierele din provincie au fost chemati pentru a reincepe munca in atelierele Manufacturii Belvedere.

Fabrica de Tigarete Sf.Gheorghe

::     Fabrica de Tigarete Sf. Gheorghe a fost infiintata la data de 18 noiembrie 1897 si a avut primul sediu in actuala cladire a Primariei Orasului Sf.Gheorghe. Constructia actualului sediu a inceput la un an de la infiintare, schimbarea sediului avand loc in anul 1903. La inceput activitatea era profilata pe confectionarea tigarilor de foi, sortimente ce s-au diversificat in permanenta. Profilul arhitectural specific si structura de rezistenta a cladirilor din complexul fabricii, au facut ca acestea sa fie inscrise in randul monumentelor istorice ca "Monument al Tehnicii". In anul 1920 fabrica este inclusa in Regia Monopolurilor Statului, urmand o noua etapa de modernizare. In anul 1929 fabrica de tigarete din Sf. Gheorghe este inclusa in Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei. In anul 1931 se introduc in fabricatie si sortimentele traditionale de tigarete fara filtru: Carpati, Marasesti si Nationale. In perioada cuprinsa intre anul 1932 si 1939 se deruleaza un proiect de modernizare in scopul adaptarii fabricii la producerea in exclusivitate a tigaretelor si a tutunului in pachete. In anul 1932 se renunta la fabricarea tigarilor de foi, producandu-se tigarete si tutun de pipa, intr-o gama larga de sortimente din care nu lipseau tutunurile cu aroma orientala Ghiubek si Stambul. Dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial in anul 1945 fabrica isi reia activitatea.

Fabrica de Tigarete Iasi

::     Constructia fabricii a inceput in anul 1875 pe terenul situat intre calea ferata si Raul Bahlui si a fost pusa in functiune la sfarsitul anului 1876. In anul 1879 fabrica trece in proprietatea statului, fiind inclusa in Regia Monopolurilor Statului. Extinderea fabricii devine o preocupare constanta pentru toti directorii institutiei, fabrica cunoscand un amplu proces de constructie da noi ateliere, depozite, uzina termica, electrica, depozite pentru carburanti, etc. In anul 1929 fabrica este inclusa in Casa Autonoma a Monopolurilor Regatului Romaniei. In aprilie 1944 fabrica este bombardata si distrusa in mare parte. In anul 1945 se reia activitatea, in urma reconstruirii si dotarii cu utilaje de la alte fabrici din tara. In perioada dintre anii 1950 si 1967 fabrica se doteaza cu noi masini de confectionat tigarete si masini pentru taiat tutun, cu scopul cresterii capacitatii de productie.

Fabrica de Tigarete Timisoara

::     Manufactura de tutun din Timisoara a fost pusa in functiune in anul 1848 si avea ca obiectiv principal fabricatie "praful" de tutun pentru prizat, prepararea tutunului pentru fumatul cu pipa si confectionarea de tigari de foi. In anul 1880 manufactura de tutun din Timisoara avea un numar de 1.890 de muncitori iar produsele erau praf de prizat, tutun pentru pipa, tutun taiat pentru tigarete, tutun pentru tigarile de foi. Manufactura de tutun din Timisoara era din punct de vedere economic si social foarte importanta pentru oras, ponderea muncitorilor reprezentand in anul 1910 aproape 15-20% din totalul muncitorilor din oras. Datorita faptului ca ritmul de dezvoltare a culturii tutunului si a industrializarii lui erau in continua crestere, cladirile au devenit insuficiente, iar conducerea manufacturii incepe o actiune de construire a noi spatii de productie si intoducerea treptata a unor noi forme de exploatare mai rationale, menite sa asigure o desfasurare mai buna a procesului de prelucrare industriala a tutunului. La sfarsitul anului 1919 fabrica este inclusa in Regia Monopolurilor Statului si incepe o noua etapa de dezvoltare prin dotarea fabricii cu utilaje in special masini de taiat tutun, masini de ascutit cutite, masini pentru confectionarea de pachete, instalatii de absortie a prafului, masini destinate confectionarii de tigarete etc. Manufactura de tutun Timisoara a produs in perioada 1920 - 1945 trei grupe de fabricate din tutun: tigarete, tigari de foi si tutun impachetat.

Copyright©2002 DC. All rights reserved. Logo-ul si marca inregistrata Carpati™ sunt proprietate a S.N.T.R.
v2.0-04.y2k3
made in romania